Stichting Klassewerk organiseert Kinderlezingen in Theater De Veste.
Als kinderen zouden bepalen waarover een wetenschappelijke lezing zou moeten gaan, waar zou die dan over gaan? Over cyborgs en robots bijvoorbeeld – op 8 april vindt de eerste van zes Kinderlezingen plaats.
Waarom draait de aarde rond? Hoe ontstaat een orkaan? Kun je bacteriën eten? Waar komt de regenboog vandaan? Waarom is gras groen? Waarom is er oorlog? En hoe weet ik wat waar is? Dit soort vragen stellen kinderen. Ze zijn nieuwsgierig en willen begrijpen wat er in de wereld om ze heen gebeurt. In de Kinderlezingen staan dit soort vragen centraal. De lezingen zijn gericht op kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar.
Beleven en verwonderen
Het uitgangspunt van elke lezing is een echte kindervraag die een speciaal opgezette Kinderredactie heeft bedacht. Deze redactie bestaat uit acht kinderen uit Delft: Timon Loef, Sam Stevens, Quintus Rijpstra, Tracey Hulsing, Evy Loef, Anouk de Looff, Joost Jorissen en Lucas Senden Férnandez. Samen met een wetenschapper gaan de kinderen tijdens een interactieve lezing op zoek naar het antwoord op die specifieke vraag. Sleutelwoorden van deze lezingen: interactie, maken, beleven en verwonderen, analoog en hightech.
Vol inspiratie
De Kinderlezingen worden georganiseerd door Stichting Klassewerk in samenwerking met partners in de stad: de Bèta Balie, Theater De Veste, Science Center, de TU Delft en de gemeente. De eerste Kinderlezing van 8 april vindt plaats in Theater de Veste.
Initiatiefnemer Martijn Kirsten van Klassewerk: “De redactieleden zitten zo vol inspiratie dat de onderwerpen voor de lezingen razend snel de revue passeerden. Vragen over cyborgs, het heelal en wat zich daarachter bevindt, hoe het kan dat de zon brandt zonder zuurstof, wat de kringloop van de natuur is. Dit type vragen worden in de lezingen beantwoord door wetenschappers. De eerste lezing op 8 april gaat over cyborgs, robots en over mens versus machine.”