“Iedereen kan alles leren”

Waarom draait de aarde rond? Hoe ontstaat een orkaan? Kun je bacteriën eten? Waar komt de regenboog vandaan? Waarom is gras groen? Waarom is er oorlog? En hoe weet ik wat waar is? Dit soort vragen stellen kinderen. Ze zijn nieuwsgierig en willen begrijpen wat er in de wereld om ze heen gebeurt. In de Kindercolleges staan dit soort vragen centraal. De colleges zijn gericht op kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar.

De Kindercolleges zullen worden georganiseerd door Stichting Klassewerk in samenwerking met partners in de stad: de Bèta Balie, Theater De Veste, de Gemeente Delft, Haagse Hogeschool, InHolland, Science Center en de TU zullen ook actief betrokken worden.

Het uitgangspunt van iedere lezing is een echte kindervraag die door de speciaal opgezette Kinderredactie is bedacht. Samen met een wetenschapper van samenwerkende partijen in Delft gaan de kinderen tijdens een interactieve lezing op zoek naar het antwoord op die specifieke vraag. Bij de programmering zoeken we naar een balans tussen fysieke interactie, maken, beleven en verwondering, analoog en hightech.

De presentator van de lezing wisselt elke keer en past net als de wetenschapper ook bij het onderwerp.

In 2017 zijn er 6 Kinderlezingen georganiseerd en in 2018 wederom!

Data 2018/2019:

6 oktober

“Slimme materialen”, Dr.Ir. Kaspar Jansen.

prof. Dr.Ir. Kaspar Jansen is expert op het gebied van slimme materialen en is betrokken bij Nederlandse sportteams om de sporters te koelen met “slimme t-shirts” die koel óf warm worden als het nodig is!

In een interactieve lezing leer je over lichtgevend papier, warmtegevoelige en van kleur verschietende oppervlakken en mag je meedenken over t-shirts die ons kunnen helpen in het dagelijks leven.

​Laat je hier alvast inspireren:

https://www.tudelft.nl/en/ide/organisation/departments/design-engineering/research-areas/emerging-materials/research/electroluminescence/

1 december

De lezing van 1 december wordt in de Sultan Ahmed moskee gehouden en start om 13:30!

“Quantum Internet”, Dr. Julia Cramer.

In Delft wordt het eerste quantum netwerk ooit gemaakt. Een spannende tijd, worden we in de eerste van de wereld met deze technologie? En wat kunnen we allemaal met deze nieuwe natuurkunde? Het quantum internet werkt totaal anders dan het internet dat je nu kent. Wil jij alles weten over het quantum Internet en quantum computers? Kom dan op 1 december naar de kinderlezing. Julia Cramer van QuTech en de TU Delft vertelt je waarom het onmogelijk is, maar toch kan!

26 januari

“Digitaal Schatgraven” met Dr. Ir. Cynthia Liem, locatie Theater de Veste

Hoe vind je informatie over een onderwerp dat je heel leuk vindt? Waarschijnlijk met behulp van een zoekmachine op het Internet. Maar hoe werkt zo’n zoekmachine dan? Cynthia legt ons uit hoe we informatie op een slimme manier kunnen organiseren, en daagt ons uit om digitaal te gaan schatgraven. Want wat moet je doen als je bijvoorbeeld een nieuw liedje wilt ontdekken, dat heel anders is dan de muziek die je tot nu toe kende? In dit kindercollege gaan we samen op onderzoek uit!

Schrijf hier in!

Bekijk hier deel 1 van de registratie

Bekijk hier deel 2 van de registratie

9 maart

“Emoties en Politiek” met Sabine Roeser, locatie Theater de Veste

13 april

“Afval als Goudmijn” met Peter Berkhout, locatie Moskee

25 mei

“hoe leven we met water; als vriend of vijand?” met Baukje Kothuis en Mark Voorendt, locatie Theater de Veste

De Kinderredactie speelt een cruciale rol in de organisatie van de lezingen. 

De Kinderredactie van editie 2018/2019 bestaat uit:
– Timon Loef
– Aniek Loef 
– Simon Bindels
– Tijmen Rijke
– Joost Jorissen
– Lucas Senden Férnandez
De redactie bestaat verder uit: Mirjam Wesselink (theater de Veste), Ard Zwinkels (onderwijzer) en Martijn Kirsten (Klassewerk)
 
Dit is ook een oproep aan leraren en directies van scholen: de redactieleden komen van zes verschillende scholen. Hierbij roep ik alle leraren en directieleden op om mee te doen:
Stap 1: bel of mail naar mij voor een afspraak. Ik kom graag naar jullie toe.
Stap 2: School wordt partner van de Kinderlezingen
Stap 3: ouders en leerkrachten bezoeken de lezingen
Dank en tot spoedig!